Z innej beczki... Kulinarnie I


Dziś troszeczkę inny post a mianowicie zamieszcze kilka przepisów na proste i smaczne jedzonko:).
Co tam u Was kochani? Moje ferie właśnie dobiegają końca więc szkoła wita mnie z otwartymi rękami. Na szczęście plan mi odpowiada dlatego jestem zadowolona. Co więcej muszę Wam powiedzieć, że znów zaczęłam uczęszczać na siłownie i z moim kolanem jest dużo lepiej. To nie znaczy, że zrezygnowałam z tańców :) staram się to jakoś logicznie rozdzielić :). No cóż, nie przedłużam i kilka moich autorskich przepisów :). Co prawda nie są to może jakieś wygórowane smaki i przepisy ale może Wam się spodobają??

 Ciasto francuskie ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Potrzebujemy:
ser feta
ciasto francuskie
pierś z kurczaka
szpinak
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w płaskie paseczki i smażymy na oliwie do zarumienienia. Szpinak (w zależności czy mrożony czy żywy) kroimy i podsmażamy do utrzymania jednolitej masy. Mrożony oczywiście rozmrażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie kroimy na kwadraciki/prostokąty. Kładziemy cienki plaster sera feta, kurczaka i łyżeczkę odsączonego szpinaku. Przykrywamy drugim plastrem ciasta i zlepiamy ze sobą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175* na około 8 minut

 Kurczak z pieczarkami i serem camembert
 
Potrzebujemy:
ok 80g kurczaka,
3 duże pieczarki,
1/2 serka camembert
sól,
pieprz
ok 70g dowolnie wybranych warzyw gotowanych
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na patelni, gdy będą miękkie dosypujemy pokrojonego w kostkę kurczaka wcześniej przyprawionego solą i pieprzem. Gdy kurczak będzie w miarę obsmażony dodajemy pokrojony w plasterki ser i podgrzewamy aż do rozpuszczenia mieszając aby wszystko nam się ładnie połączyło. Do tego dania najlepiej sprawdził mi się kremowy serek camembert z biedronki :) Reszta strasznie słabo się rozpuszczała. Co więcej, można dodać do tego dania łyżkę jogurtu greckiego, ale to opcjonalnie ;p




Pstrąg tęczowy z pieca z sałatką a lá grecką
Potrzebujemy:


1 psyrąg tęczowy patroszony

2 ziemniaki

Garść sałaty (może być z mieszanki sałat, sałata rzymska lub lodowa)

1/4 papryki

5 oliwek

5 plasterków ogórka zielonego
kilka pomidorków koktajlowych

Ser typu feta
Przyprawy;
sol, pieprz, tymianek,
oregano,
oliwa z oliwek,
czosnek
cytryna



Przygotowanie ryby:

Piekarnik nagrzewamy do 180°. Rybę porządnie solimy w środku i na zewnątrz gdyż sól się nam potem wypłucze. Następnie dodajemy sporą ilość pieprzu i odstawiamy na pól godzinki. Cytrynę ze skora kroimy w plasterki i wsadzamy w środek ryby. Rybę zawijamy w folie do pieczenia ( sreberko) i wkładamy do piekarnika na max 15 min.

Przygotowanie ziemniaczków: Ziemniaki ze skórką myjemy u kroimy w ćwiartki. Przyprawiamy solą, czosnkiem i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika aż się zarumienią.


Sałatkę chyba każdy z Was już wcześniej robił ale napisze przepis:
Garść salat wsypujemy do miseczki. Dodajemy pokrojone warzywa, oliwki i ser typu feta. Oregano i tymianek mieszamy z dwiema łyżeczkami oliwy i 3 wody. Całość zalewamy powstałym sosem i mieszamy.
 I co sądzicie???

13 komentarzy:

  1. Mm aż sie głodna zrobiłam


    ______________________
    Minimalism Fashion style
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, że lepiej i z kolanem i że możesz skakać na siłkę! :)) a post - pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie!
    mogłabym prosić o poklikanie w ostatnim poście? to tylko chwilka :)
    http://czillen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smakołyki
    aż mi slinka cieknie
    pysznie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Dwa pierwsze przepisy są dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam na konkurs - do wygrania śliczna bransoletka ChouChou

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Z wygląda zapowiada się smacznie jednak niestety pieczarek nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym spróbowała to ciasto francuskie ze szpinakiem, kurczakiem i fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczak z pieczarkami i serem camembert muszę wykonać , wygląda wyśmienicie ! : *

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha to ciasto francuskie :) kocham fete :)

    OdpowiedzUsuń

ღProszę o nie pozostawianie w komentarzu adresu bloga. Na pewno na niego trafię :)
ღObserwujesz? Daj znać, odwdzięczę się!
ღKomentuję moich komentatorów
ღSpam lub obraźliwe komentarze o raz zawierające słowa niecenzuralne będą usuwane