Kulinarnie II, czyli poszukiwania oleju kokosowego.

Witam serdecznie. Dziś odrobinę z innej beczki. Ostatnio w kuchni spędzam dość dużo czasu, gdyż zawsze idąc na uczelnie zabieram ze sobą moje pojemniczki. Pojemniczków posiadam mnóstwo, w różnych kolorach i kształtach. Moim ulubieńcem jest sylikonowy pojemnik z przegródkami, za który dałam 11,99 w biedronce :)


Staram się jeść zdrowo i w swojej diecie zastępować jedne rzeczy drugimi, ich zdrowszymi odpowiednikami. Ostatnio walczyłam z olejem kokosowym. Stwierdziłam, że musze go dodac do swojej diety. W sumie olej z pestek winogron, lniany i oliwe z oliwek zostawie ale z innych rezygnuje.
  Pochodzę z Płocka. Jest to niewielkie miasto na Mazowszu, z dużą, znaną w całej Polsce rafinerią Orlen. Mieszka tutaj około 125 tys. ludzi. Jest mnóstwo sklepów i galerii handlowych a olej kokosowy, wyobraźcie sobie moi kochani, znalazłam W JEDNYM SKLEPIE!!! Przeszukałam delikatesy Piotr i Paweł - wszystkie w mieście, hipermarkety typu Auchan, wszystkie Lidle, Biedronki, Carrefoura, Tesco, Asy, Żabki, Fresh'e i inne sieciówki i w sumie wszystko co się da wlacznnie ze sklepami zielarskimi i co ? I nic:(. Az pewnego dnia, przypadkiem w sumie, przypomniało mi się, że jest tu sklep ze zdrową żywnością (jeden z wielu, ale tego akurat jeszcze nie odwiedziłam). Więc poleciałam i co? I JEST!!! Olej kokosowy, nierafinowany, tłoczony na zimno, z pierwszego tłoczenia:) moje kulinarno kosmetyczne marzenie :) Za 240g dałam 25,5zł.
Wiem, możecie przecież powiedzieć, ze mogłabym zamówić go z internetu, no ale cóż, taka moja natura, że żywności, przypraw itp z internetu zamawiać się boje :(.

Pierwsze co zrobiłam, to powąchałam olej zaraz po zakupie. Pachnie nieziemsko i bardzo pomaga mi w walce z przesuszonymi ustami. Uwielbiam go i na pewno się z nim nie rozstanę. Pierwszą potrawą, jaka została na nim przeze mnie przygotowana, był kurczak z żurawiną :). Łapcie przepis!

Kurczak w żurawinie
Składniki:
-żurawina (może być suszona(ale przedte,m trzeba ją zalać odrobiną wrzącej wody i przykryć) jak i w formie dżemu, czy świeża. Ja używałam w formie dżemu przywieznioną z Zakopanego :) oraz suszoną)
-bazylia, sól
-pierś z kurczaka
-ryż (ja użyłam ryżu basmati, który okazyjnie kupiłam w Lidlu za 14,99 za 2 kg w przepięknym ozdobnym woreczku:)
-olej kokosowy

Gramatura: Daną potrawę robiłam także dla swojego chłopaka,wiec dokladnej gramatury nie mam. Ja, zazwyczaj jem około 50g ryżu i około 70g kurczaka na porcje, ale jak kto woli. Można na oko :)

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy solą. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni i smażymy na min kurczaka, około 5 minut. Następnie dodajemy żurawinę i przykrywamy patelnie. 


Po kilku minutach dodajemy bazylie i dusimy tak kurczaka, aż cały nie zbieleje. Następnie odkrywamy patelnie  i smażymy jeszcze chwilę aby zagęścić sos żurawinowy. Podajemy z ugotowanym ryżem.

http://agnes-show.blogspot.com/2015/03/probkowe-rozdanie.html

20 komentarzy:

  1. mimo wszystko stawian na oliwe z oliwek. chyba nie moglabym jesc kotletow z posmakiem kokosowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie używałam oleju kokosowego w kuchni, chociaż już długo gości w mojej kosmetyczce

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko! Ale mnie dawno u Ciebie nie było :( Przeglądałam stare posty i komentarze i natrafiłam na Ciebie :/
    Od bardzo długiego czasu wrzucałam posty, ale nie miałam czasu na komentowanie, teraz wracam i zamierzam nadrobić zaległości :) ...jeśli będzie miała chwilkę napisz :) pozdrawiam Ilona - www.ilonastejbach.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. ja muszę sobie kupic olej kokosowy, ale do wlosów ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Używam i lubię czy w jedzeniu czy w kosmetyku ;)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Ja używam oleju kokosowego jedynie do włosów ale być może niedługo się to zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Unikam wszystkiego, co ma coś wspólnego z kokosami. :P Ale kurczak wygląda smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam smazyc na oleju kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę tez wypróbować w końcu ten wychwalany olej :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis na pewno wypróbuję, bo mam wszystkie składniki :) U mnie na blogu też o oleju kokosowym, ale się zgrałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej super blog i rewelacyjny post. Gratuluje talentu. Mam nadzieję że zostaniemy w kontakcie. Będę często wpadać
    Zapraszam do mnie
    http://royal-princes.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie używałam jeszcze oleju kokosowego w kuchni, ale kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nie używałam olejku kokosowego :D

    OdpowiedzUsuń

ღProszę o nie pozostawianie w komentarzu adresu bloga. Na pewno na niego trafię :)
ღObserwujesz? Daj znać, odwdzięczę się!
ღKomentuję moich komentatorów
ღSpam lub obraźliwe komentarze o raz zawierające słowa niecenzuralne będą usuwane